Auktion 2021

Vi har fått en fin donation från en tidigare medlem. 

Styrelsen har bestämt att vi gör en auktion av de finaste sakerna . Annat har vi sorterat ut och lagt på bordet: ”att hämta-saker” . Du bedömer värdet och lägger en rimlig peng i kaffekassan. Thomas Arvidson och jag har sorterat. 

Auktionsförrättare är Lennart Ekdal.  Plats Klubbstugan.

Det är flygplan och motorer mm av äldre datum. Så inget för el-flyg eller FPV-race.

Jag tror att det är minst 40 objekt att auktionera ut. Vi kommer att ge möjlighet att se och känna på sakerna innan auktionen och även lägga ut texter och bilder här nedan.

Några av Thomas kommentarer om de finare grejerna:

Två icke-flygande modeller. Dels en byggsats till en SE 5a, skala 1:8, spännvidd 1012 mm, från Hasegawa museum scale models. Det är en oerhört detaljerad byggsats, innehåller 999 delar i trä, plast och metall. Många etsade mässingsdetaljer. Helt i skick som ny och komplett. 

Och dels en byggd modell av en Caudron från 1911, 1620 mm spännvidd. Den är byggd med en otrolig noggrannhet och kärlek till detaljer, Roderlinorna fungerar så att höjdrodret (eg. hela stabben) manövreras med styrspaken, sidrodret manövreras med s.k rudder bar. Främre delen av kroppen är klädd i aluminiumplåt, ofantligt snyggt gjort. 

Nu är modellen inte helt färdig, linorna som håller vingen på plats saknas liksom klädseln på undersidan. Det finns ingen motor. Eftersom modellen legat på vinden utan tillsyn finns det ett par hål i klädseln, men på det hela taget är modellen i ett fantastiskt skick. Skulle möjligen gå att göra flygande, men var säkert inte byggarens intention.

Den här måste ju hamna hos någon som uppskattar hantverket och som kan ha den framme.

Mer om byggsatserna

Byggsatserna är öppnade och tittade på, men inte påbörjade och så vitt man kan bedöma kompletta. Ritningarna är med till alla byggsatser. Vi börjar med den minsta:

Puffin CO2 Oldtimermodell i friflygande miniatyrversion för kolsyremotor. Spännvidd 584 mm. Kanske går det att el- och rc-konvertera med lätta komponenter. Mycket kort nos, en utmaning att få till tyngdpunkten.

Penny plane Inomhus gummimotormodell av flyga långsamt-och –länge-typ. Ganska liten, 437 mm spännvidd.  Kul modell för den som har nånstans att flyga en sån här.

Cap 21 Liten (688 mm spänn) RC- modell avsedd för t.ex Cox .020 motor. Träbyggsats med plastdetaljer och dekalark.  Det påpekas på ritningen att motorvarvet skall vara över 19000… I så fall kräver den nog en pilot yngre än undertecknad.

The Gull-450  Tvåkanals segelplan från Thunder Tiger. Spännvidd  1800 mm. Träbyggsats, det ingår delar till motorfäste ovanpå vingen. Idag ligger det väl närmare tillhands med elmotor i nosen  (fast det finns ju Coxmotorer på auktionen!).

Fairchild  22 skalamodell av parasollvingat flygplan av från trettiotalet.  Från Flyline Models.         1194 mm spännvidd. Träbyggsats, kroppen byggs av lister. Äldre typ av byggsats, man får skära ut bitarna ur tryckta flak.

Nieuport 17 från VK models . Träbyggsats av WW 1-jaktplan, skala 1:6, spännvidd 1372 mm. Mycket detaljerad, väldigt fina ritningar. Kroppen byggs av lister. Väldigt många träbitar, spant och spryglar stansade. Blir nog en fin modell. Dekaler,  och motorkåpa i plast. Det finns en fin stol och en pilotgubbe som nog är avsedda för den här byggsatsen. Och ett par ekerhjul som är nästan rätt storlek.

Pitts special S-2 från Marutaka. Skala 1:4,8, spännvidd 1320 mm. Träbyggsats med otroligt mycket  lister och flak, och sågade balsabitar. Tydligen en hel del som man får tälja till själv, men stansade spryglar , spant mm verkar ligga i botten av lådan. Fina ritningar.

Stolp Starlet från Graupner. Skala 1:5, spännvidd 1525 mm. Ensitsigt flygplan med  parasollvinge. Träbyggsats med motorkåpa, hjulkåpor, kroppens översida mm av ABS. Dekalark, stansade trädelar.

Så en byggsats till en icke flygande modell:  Hasegawa, japansk plastmodellfirma, gjorde på åttiotalet en serie s.k. museimodeller av tre WW 1-jaktplan:  Sopwith Camel, Röde  Baronen-Fokker och den här aktuella SE-5. Det här är en oerhört detaljerad byggsats  med delar i stansad plywood, aluminium, trälister, gjutna delar i ”soft metal”, plast och massor av jättefina mässingsbeslag . Spännvidd 1012 mm. De här byggsatserna är tydligen eftersökta, det begärs stora pengar för dem. Det finns mycket att läsa på nätet, sök på Hasegawa SE-5.

Och så har vi en nästan färdigbyggd modell av en Caudron racer från 1911, ett scratchbygge gjort med  noggrannhet och detaljpill långt utöver det vanliga. Det har inte varit byggarens avsikt att den skall flyga, men det räcker långt att ha den att titta på. Måste ses!

Mer information om motorerna från Thomas A:

Motorerna har inte varit igång på flera år, flera sitter mer eller mindre fast pga stelnad ricinolja. Dessa måste tas isär och rengöras innan de startas. Alla motorer är dock rena och fina på utsidan och ser påfallande lite använda ut. Tyvärr saknas det en del ljuddämpare och annat. Vi tar dem i storleksordning:

Cox PeeWee 0,020 (0.32 cc) med avgastrottel, liten tank. Sitter fast, och nålen saknas tyvärr. Trebladig propeller , glödplugg OK.

Cox PeeWee 0,020 med startfjäder, liten tank. Är monterad i dubbeldäckare Flipper. Sitter fast. Trebladig propeller, glöd OK.

De ovanstående är med insug genom baklocket och reedventil. Följande Coxmotorer har frontinsug genom vevaxeln.

Cox TeeDee 0,020 utan tank. Det finns en tank som verkar passa till den här motorn. Femtums nylonpropeller.

Cox TeeDee (?) 0,049 (0,8 cc) Motorfäste med inbyggd tank, luftfilter, ljuddämpare, sextums propeller. Känns fräsh.

OS Max 10, äldre. Behöver invändig rengöring. Med förgasare men inget glödstift och ingen ljuddämpare.

OS Max 10, modellen före FP, tror jag. Glidlagrad. Sitter fast, med ljuddämpare men saknar förgasare och glödstift.

G-mark .12 (2 cc) Intressant motor, tvåtakts boxertwin. Med förgasare på vevhuset och reedventil. Sitter fast, saknar av någon anledning trottelarmen. Och inga glödstift.

2 st. OS Max 15, äldre, tvärspolade. Den ena sitter fast. Båda har förgasare men saknar trottelarmarna (?), ljuddämparna och glödstift.

Enya 19-V glidlagrad, tvärspolad. Saknar ljuddämpare, förgasare och glödstift.

Irvine 20 kullagrad, vändspolad. Sitter fast. Med förgasare men saknar ljuddämpare och glödstift.

OS FS 20. Fyrtakt. Sitter fast, måste demonteras helt och rengöras, fordrar en del kunskap och noggrannhet. Om man har sönder kolvringen blir den nog svårt att ersätta.

OS-Graupner Wankel 30. En samlarmotor, högt värderad på bl.a. nätauktioner. Den går runt utan problem, känns lustigt med tre arbetscykler per varv. Motorn har varit körd och man skulle ju vilja veta att inte någon rotortätning är fastklibbad av gammal olja, så kanske bäst att kolla. Komplett med förgasare och ljuddämpare. Ett nytt specialglödstift OS RE ingår.

OS FSR 40 Kullagrad, vändspolad. Med ljuddämpare och förgasare, dock inget glödstift.

OS FS 40 fyrtakt. Något äldre modell, före Surpass. Sitter stenhårt fast, måste demonteras helt för rengöring. Med (väldigt liten) ljuddämpare och förgasare.

OS FS 60 fytakt. OS’ första fyrtaktare, med kamaxeln bakom cylindern, med öppna vipparmar och stötstänger. Samlarmotor som kostar tusenlappar på nätauktioner. Går runt lätt men har uppenbart körts med ricinolja, så en genomgång vore nog bra. Insugventilen arbetar som den skall men avgasventilen sitter fast, lossar om man värmer topplocket med varmluftpistol. Inget avgasrör/ljuddämpare, men det medföljer en bit avgasslang som passar.

Böcker som ingår i donationen. Alla böcker är i mycket bra skick. (Sammanställning av Thomas Arvidsson) 

Det finns fyra rätt tunna (48 sidor) böcker om enskilda flygförband under första världskriget:

British fighter units western front 1914-16 av Alex Revell. Text, foton och ritningar.
1917-18 
German fighter units 1914-May 1917 av Alex Imrie -”-
June 1917-1918

British military aircraft of world war one En guldgruva för den som vill veta allt om den här epoken I flygets historia. 313 sidor bilder, text och massor av ritningar. Omfattar även flygplan som jag aldrig hört namnen på. Ren nördnivå!

Fighter aircraft of the 1914-1918 war av Lamberton & Chessman. Som ovanstående, men inte lika detaljerad. Omfattar alla inblandade länders flygplan. 220 sidor.

Air forces of world war l & world war ll av Chris Chant . Mera text än ovanstående böcker, beskriver resp. krigs förlopp ur flygvapensynpunkt. Ändå gott om bilder. Inga ritningar. 285 sidor.

Modern military aircraft av Bill Gunston ”Modern” innebär att Draken och Viggen är med. Massor av flygplan presenteras på en till två sidor med text, foto, treplansvy och rätt ofta genomskärnings-ritning. 250 sidor.

RAF fighters part 2 av Green & Swanborough. Engelska WW ll-jaktplan text, foton och ritningar 60 sidor.

RAF bombers part 1 av -”- . Engelska WW ll-bombplan text , foton och ritningar. 60 sidor.

The international Encyclopedia of Aviation En stor och tung bok (480 sidor) om allt som hänt i flygväg från början till mitten av sjuttiotalet. Plus artiklar om hur man flyger, olika typer av motorer mm.

Flight – a pictorial history from the Wright brothers to supersonic av John Taylor. Som det står, bilder med korta texter av flygplan av alla åldrar. 192 sidor.

In the Cockpit – flying the world’s great aircraft Sammanställning av artiklar om hur 51 flygplan, från Levasseur Antoinette till Lockheed SR-71 är att flyga, alltså från pilotens synvinkel. 300 sidor, mycket bilder.

Radio control models av R H Warring. Boken är från 1974, så det har ju hänt en del… Alltså, dom som lyckades hålla en modell i luften på den tiden var riktiga hjältar! Helt fängslande att läsa om gummibandsdrivna ”actuators”, som man hade innan servona fanns. Rörbestyckade mottagare som med batterierna måste ha vägt ett halvkilo. Den som läser den här boken kommer att uppskatta sin moderna radio efter förtjänst! 220 sidor.

Working models av V E Smeed . Från 1964. Inget om radiokontroll men linflyg, friflyg, båtar mm. 120 sidor.

Reggiane RE 2000 och Fiat CR 32. Två italienska tunna häften

Flygplansritningar 1, Flygvapnets skolflygplan av Björn Karlström

Det Bästas stora hobbybok, tjock bok som beskriver allehanda hantverk.

Ritningar

26 Fokker Eindecker två storlekar
27 D H Puss Moth
28 Luton Minor
29 Chrislea Super Ace
30 Hawker Hind
31 Fokker F Vll b 3M
32 Sopwith 1½ Strutter
33 B.A. Swallow
34 Honey Bee
35 Avro 504K
36 Auster B4
38 Fokker D lll
39 Dart Kitten
40 Baby Bullet
41 Airspeed Courier
42 Nipper
43 Caudron 1911
44 H.K.I.
45 Fokker D Vll
46 Bristol Bulldog
47 Gloster Gamecock
48 D.H.5
49 Hanriot HD.1
50 Sopwith Tabloid
51 Loening OL-9
52 Max Holste M.H. 152
53 Morane Saulnier typ L
54 Piper Pawnee
55 Ryan PT-20
56 Mösch
57 Fokker D Vll
58 STOL
59 Bar Flea
60 Bristol Monoplane Scout
61 DH Cirrus Moth
62 Sopwith Dove, Found Centennial
63 Rudder Bug
64 Austrish
65 Bellanca Skyrocket
66 Mini-Eros
67 Rivets, Match-Stick
68 Parnall Pixie
69 Piper Cub, Fred
70 Fi 103, Viking, Cheapskate
71 Electro- Cutie, Minnie
72 Playboy Senior RC
73 Waterman Gosling
74 P-47 Thunderbolt, P-39 Airacobra
75 Cassutt
76 Pietenpol Aircamper
77 Curtiss Robin
78 Kinner Sportster
79 Simplex Old timer
80 Porterfield Collegiate
81 Avro Avian
82 Jiffy
83 Thulins K-jagare
84 Agro ll
85 Early Knight
86 P-40 B
87 Boomerang
89 Fairey Flycatcher
90 EP-9 “cropduster”
91 Bellanca Skyrocket
93 Fokker Dr lll
94 Fenix linkontroll
95 Westland Lysander
96 Hawker Hurricane
97 Westland Lysander
98 Me 163 Komet
99 The Champ oldtimer
100 Vingprofiler för olika ändamål
101 Inomhusare s.k. vardagsrummare
103 Vickers Gunbus
104 Curtiss Robin
105 Hawker Fury

Och dessutom en ritningssats till en fullskala Luton Minor (ensitsigt ultralättplan med parasollvinge).